Home / Blog / De kunst van het vakantievieren

De kunst van het vakantievieren

Vakantie, herstel, energie

 

De vakantieperiode is weer in volle gang. Dat zie ik ook bij mij in de straat. Het ene gezin na het andere vertrekt richting hun vakantiebestemming. Ik pas ondertussen op huisdieren, sproei tuinen en houd een oogje in het zeil. Terwijl ik de plantjes verzorg probeer ik me een voorstelling te maken wat een ieder op vakantie zoal doet. Luieren op een tropisch strand, cultuur snuiven in een grote drukke stad of wandelen in de Alpen. Zullen zij straks weer zo fris als een hoentje thuiskomen? En als vervolgens op maandagochtend die wekker afgaat, gaan zij dan weer vol goede moed aan het werk? Door alle kennis die ik als arbeid- & organisatiepsycholoog de afgelopen jaren heb opgedaan over herstel van werk weet ik dat dat erg afhangt van hoe je je vakantiedagen besteedt.

Optimaal herstellen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tijdens je vakantie om je vermoeidheid te verdrijven en je weer op te laden met energie. Vijf veel onderzochte en effectieve herstelstrategieën zijn: loskomen van het werk, versterken van positieve emoties, ervaren van controle over eigen tijd, fysiek actief zijn en het aangaan van mastery-ervaringen. Met loskomen van het werk wordt bedoeld dat je het gevoel hebt even helemaal weg te zijn van het werk. Je neemt als het ware mentaal afstand van je werk. Een nieuwe omgeving waar je met je aandacht helemaal in op kunt gaan is een goede manier om de boel de boel te laten. Positieve emoties kun je versterken door dingen te doen die intrinsiek motiverend voor je zijn. Je steekt je energie  in activiteiten die je op zichzelf leuk vindt om te doen en die jou een lekker gevoel geven. Af en toe eens uit je comfortzone komen en uitdagingen aangaan helpt ook om je weer op te laden met energie. Je bouwt daarmee belangrijke persoonlijke hulpbronnen op zoals zelfvertrouwen, nieuwe vaardigheden en mentale veerkracht. Die hulpbronnen kun je goed gebruiken in lastige situaties. Mastery-ervaringen zijn bovendien prima te combineren met fysieke activiteiten die helpen om stress af te bouwen.

Haal het beste uit jouw vakantie

Maar het allerbelangrijkste om optimaal te kunnen herstellen tijdens je vakantie is dat je vakantieactiviteiten overeenstemmen met jouw wensen en behoeften. Het gaat om het gevoel van controle, ofwel dat je het heft in eigen handen neemt. Vraag je dus geregeld even af waar je écht zin in hebt en wat je positieve energie geeft. En als dat niet overeenkomt met wat je gepland had, dan doe je het lekker niet. Dat kan, want het is immers vakantie. Jij bent de baas over je eigen tijd.

Mijn ultieme uitdaging

Voor mij waren de meest waardevolle vakanties degene waarin ik op welke manier dan ook met mijzelf werd geconfronteerd. Dat zijn momenten die ik de rest van mijn leven niet meer zal vergeten. Zo stond ik in de zomer van 2011 na flink afzien op de gletsjer en het passeren van enkele duizelingwekkend smalle richeltjes vol trots op de Gran Paradiso (4061m). En die tocht in het Mont Blanc Massief staat ook nog vers in mijn geheugen gegrift. Samen met mijn man en een Italiaanse berggids op pad en er al doende achter komen dat de route nét iets boven ons niveau ligt (die van mijn man en mij dan hè 🙂 ). Maar je kan niet meer terug. Als ik aan die momenten terugdenk dan glimlach ik weer van oor tot oor. Niet vanwege de angstige momenten, maar vooral om de prachtige natuur die zoveel harder binnenkomt als je in het hier-en-nu leeft. En bovenal het gevoel dat je zoveel veerkrachtiger bent dan je zelf vaak denkt. Dat zijn herinneringen waar ik jarenlang op kan teren en waar ik in mijn werk ook van profiteer.

Je zou waarschijnlijk denken dat ik geen vakantie meer nodig heb. Nodig is een groot woord, maar ik vind het prachtig om weer nieuwe ervaringen op te doen. Dus: Stromboli, here I come!

 

Meer weten over herstel?

Wil je meer weten over hoe je optimaal kunt herstellen, lees dan ook de informatie over het programma HerstelWijzer.

 

Mijn boekentip over optimaal vakantievieren

Ga terug naar nieuwsoverzicht>>>

Please follow and like us:
Top