Home / Blog / Vrij zijn! 5 tips die echt helpen om los te komen van je werk

Vrij zijn! 5 tips die echt helpen om los te komen van je werk

loslaten

Vrij zijn!

Vier weken geleden stond ik in het donker op de top van de meest actieve vulkaan van Europa. Daar kwam ik natuurlijk niet zomaar. Samen met een groep andere avonturiers en een ervaren gids zetten we op maandagavond 17 september de eerste stappen bergopwaarts. Iddu (hij) – zoals Stromboli ook wel wordt genoemd – liet in de tocht naar boven zo nu en dan onheilspellend van zich horen. Het geluid dat hij voortbracht valt het beste te vergelijken met enorme rotsblokken die in een centrifuge worden rondgeslingerd. Dat was zeer indrukwekkend, kan ik je zeggen.

Na tweeënhalf uur bereikten we volkomen bezweet de top van de vulkaan. Mijn man maakte spontaan een vreugdedansje. Vanaf de grote kraterrand werd ons een magnifiek uitzicht geboden op de drie lager gelegen actieve kraters. Een continu waakvlammetje leek in de dichtsbijzijnde krater te branden. De verderaf gelegen twee zorgden om het kwartier voor explosies die werden gevolgd door vulkanische bommen. Elke uitbarsting bezorgde mij de schrik in de benen. Wat een oerkracht, wat een geweld! Ik was verwonderd, voelde me vrij en bovenal zielsgelukkig dat ik deze onvergetelijke ervaring met mijn man mocht delen. Mijn werk was letterlijk en figuurlijk duizenden kilometers van mij verwijderd.

Loskomen van het werk

Nu zal je je misschien afvragen wat mijn belevenissen op Stromboli met loskomen van het werk te maken heeft. Heel veel, kan ik je zeggen. Dat komt omdat mijn ervaring op de vulkaan alles in zich heeft om mentaal de boel de boel te kunnen laten. Hoe dat zit, zal ik je uitleggen.

Loskomen van het werk betekent dat je in je hoofd niet meer met je werk bezig bent. Je piekert niet over al die klussen die je nog op je do-lijst hebt staan en stopt met rumineren over wat je allemaal beter had moeten doen van jezelf. Als je loskomt van het werk, leef je dus in het hier-en-nu. Door minder in je hoofd te leven en te starten met ervaren, herstel je van vermoeidheid en laad je je spreekwoordelijke accu weer op met energie.

in het hier-en-nu leven

5 praktische tips om je (nog) vrijer te voelen

Bij de een gaat het loskomen van het werk gemakkelijker dan bij de ander. Dat heeft voor een deel met je persoonlijkheid te maken, maar ook met je vaardigheden. Gelukkig kun je wel een heleboel doen om je mentaal vrij te voelen van je werk. Ik weet van mijzelf dat ik een enorme denker ben. Mijn hoofd is zelden leeg. Ik zorg er daarom bewust voor dat ik keuzes maak die mij helpen om los te komen van het werk. Zo zorgden mijn belevenissen op Stromboli ervoor dat ik (fysiek) uitgedaagd werd. Daarnaast was ik zwaar onder de indruk van het feit dat ik vloeibare aarde heb gezien en was me niet meer bewust van de tijd. Ik kwam in een flow. En dat ik zo’n mooie ervaring heb beleefd met anderen die net zo enthousiast waren als ik, zorgde ervoor dat er tijdens de afdaling door de asvelden nog lang nagepraat werd.  Op Stromboli kwamen mijn vijf tips om los te komen van het werk allemaal bij elkaar. Samengevat zijn dit:

  1. Ga vaker naar buiten en laat je verwonderen door de natuur
  2. Overwin je angsten en daag jezelf uit
  3. Breng tijd door met vrienden/familie
  4. Omarm het hier-en-nu
  5. Sluit je dag af met iets positiefs

Goede voornemens

Inmiddels ben ik alweer twee weken aan het werk en ik merk dat de waan van de dag langzaamaan binnensluipt. Doordat ik zowel zelfstandig ondernemer ben als arbeid- & organisatieadviseur bij Isala, heb ik altijd wel wat te doen. En daar zit voor mij nu juist de uitdaging. Met mijn herinneringen aan Stromboli nog vers in mijn geheugen, heb ik mijzelf voorgenomen om elke dag wat verwondertijd vrij te maken. Dan ga ik naar buiten, kijk en luister om mij heen. Ik zie hoe de blaadjes aan de bomen langzaam aan het verkleuren zijn, terwijl de nog zomers aanvoelende wind door mijn haren waait. Heerlijk!

Reactie, tips en tops

 

Filmpje – Uitbarsting van vulkaan Stromboli

 

Ga terug naar nieuwsoverzicht>>>

Please follow and like us:
Top