Home / Blog / Wanneer werken met waarden lastig wordt

Wanneer werken met waarden lastig wordt

Anderhalve week geleden was ik op de 17e editie van de ACBS World Conference in Dublin. Het was mijn allereerste keer op zo’n internationale conferentie en heb me volledig laten onderdompelen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ACT (Acceptance en Commitment Training). Wat was het inspirerend, wat een leuke mensen heb ik ontmoet en wat heb ik ontzettend veel geleerd. Sommige inzichten heb ik de afgelopen week direct al kunnen toepassen in de laatste bijeenkomst van de training Floreer met ACTief zelfleiderschap. Op andere inzichten zal ik nog iets langer moeten herkauwen. Maar ACT zou ACT niet zijn als ik ook veel over mijzelf heb geleerd tijdens de vele workshops die ik in Dublin heb gevolgd.

Waardevolle leerervaring

Een van mijn leerervaringen wil ik je niet onthouden. Ik denk namelijk dat het jou ook kan helpen als je je leven meer betekenis wilt geven. Maar ook als je als professional mensen helpt meer naar hun waarden te leven. De workshop die mij nieuwe inzichten heeft gegeven is de workshop ‘when values get tricky’ van Elizabeth Burnside.

Werken met waarden is lastig wanneer deze voortkomen uit een relatief star zelfbeeld. Als voorbeeld laat Elizabeth een aantal foto’s van zichzelf zien: downhill mountainbikend, bungelend aan een klimtouw en snowboardend van de zwarte piste. Ze vraagt ons goed naar de foto’s te kijken en daaruit af te leiden wie zij is. Al snel wordt er van alles geroepen: “Sportief, natuurliefhebber, avontuurlijk, een thrillseeker”. In haar foto’s herken ik ook mijzelf. In mijn leven heb ik eveneens nogal wat ‘extreme’ uitdagende sportieve activiteiten gedaan: driemaal een marathon lopen, in de ring vechten tijdens een Muay Thai wedstrijd, een vierduizender beklimmen. Uitdagingen aangaan – al dan niet op sportief gebied – is een belangrijke waarde voor mij. Dacht ik…

Je waarden onder de loep

In een waardenmeditatie neemt Elizabeth ons vervolgens mee naar een eigen ervaring met een uitdagende activiteit. Al snel sta ik in gedachten bovenop de Gran Paradiso, een berg van meer dan 4000 meter in Noord Italië. Ik zie de prachtige omgeving weer helemaal voor me: besneeuwde bergtoppen zo ver het oog reikt en een strakblauwe lucht. Op de allerhoogste berg van Italië voel ik de warmte van de zon op mijn gezicht. Ik voel me zo trots als een pauw dat het me is gelukt de top te bereiken. Ik ben een beetje verbaasd dat zelfs na 8 jaar deze herinnering nog zo levendig op mijn netvlies staat gebrand. Maar dan vraagt Elizabeth ons om een voor een de verschillende details uit het mooie beeld weg te halen. Als eerste verdwijnt mijn man uit de herinnering. Ik merk dat ik dat niet leuk vind, want nu kan ik deze mooie ervaring niet meer delen. Vervolgens verdwijnt onze gids uit beeld. Ineens voel ik me helemaal niet meer zo prettig daar bovenop de berg. “Hoe kom ik straks in hemelsnaam die gletsjer weer veilig over zonder in een gletsjerspleet te vallen?” En als daarna nog de lucht betrekt en onweerswolken aan de hemel verschijnen weet ik genoeg. Uitdaging zoeken is niet het allerbelangrijkste voor mij.

Waar draait het dan wel om?

Door de waardenmeditatie besef ik dat de waarde ‘uitdaging zoeken’ nog vastzit aan een rigide zelfbeeld dat niet meer past bij hoe ik tegenwoordig mijn leven leef. Ik heb me lang vastgehouden aan het zelfbeeld van een sportieve en gedreven vrouw, maar tegenwoordig vind ik andere dingen belangrijker. Onder ‘uitdagingen zoeken’ zitten voor mij belangrijkere waarden. Het is dus soms nodig om even wat verder te kijken dan je neus lang is.

Wat werkelijk belangrijk voor me is ontdekte ik doordat die elementen een voor een uit mijn herinnering werden gehaald. Mijn hart gaat er sneller van kloppen als ik dingen samen kan doen met mijn geliefden, als ik in de natuur ben (bij voorkeur met een beetje zon) en me veilig en geborgen voel. En dat is toch wel wat anders dan uitdagingen zoeken.

Gaaf hè, dat een relatief eenvoudige oefening zo inzichtgevend kan zijn.

Wil je ook een waardevol leven?

Op donderdagavond 10 oktober gaat in Zwolle weer de training Floreer met ACTief zelfleiderschap van start. In deze training leer je in 6 avonden hoe je op een flexibele manier kunt omgaan met moeilijkheden die je in je dagelijks leven tegenkomt, terwijl je daarnaast blijft investeren in de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Uiteraard zit in deze training alle nieuwe kennis en ervaring die ik heb opgedaan tijdens het ACBS World Conference in Dublin. Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor deze waardevolle training.

Aanmelden

Ga terug naar nieuwsoverzicht>>>

Please follow and like us:
Top