Home / Blog / Word bedrieglijk goed in wat je doet

Word bedrieglijk goed in wat je doet

Vorige week zondag woei ik op mijn fiets over de dijk richting de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging. Geen haar op mijn verwaaide hoofd die eraan dacht met die snoeiharde wind in een skiff het water op te gaan. Het was namelijk het warme clubgebouw van de ZRZV dat lonkte. Ik ging me heerlijk onderdompelen in een inspirerende lezing van Vreneli Stadelmaier. Vreneli was door de Soroptimistclub Zwolle uitgenodigd om voor het goede doel (Women Water Leadership in Sulawesi) alle 110 genodigden mee te nemen in de wondere wereld van het imposter syndrome, ofwel het bedriegerssyndroom. Wat ik vooral heb geleerd is dat bedriegen helemaal niet zo kwalijk is als vaak wordt gedacht. Sterker nog, ik gun jou dat je ook een bedrieger bent en dat het je daarnaast niet in de weg zit op jouw loopbaanpad.

Het bedriegerssyndroom

Het bedriegerssyndroom is een fenomeen dat in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd geïntroduceerd. Het beschrijft mensen – vooral hoog opgeleide vrouwen – die niet in staat zijn hun prestaties toe te schrijven aan eigen kwaliteiten. Ondanks externe bewijzen van hun talenten, blijven zij ervan overtuigd dat ze bedriegers zijn en hun succes niet verdienen. Blijken van succes worden afgedaan als geluk, timing of het resultaat van het misleiden van anderen. Ze zijn kortom hartstikke bang binnenkort genadeloos door de mand te vallen en ontmaskerd te worden. En dan komt het uit dat je eigenlijk van toeten noch blazen weet. Komt dit je bekend voor?

Zo herken je het bedriegerssyndroom

Ik geneer me een beetje om te zeggen dat ik mezelf ook in deze beschrijving herken. En ik heb het nog een graadje erger: het zogenaamde imposter syndroom 2.0. Echt, ik wist tot voor kort ook niet dat het mogelijk was. Mijn verstand – genaamd Waldorf&Statler – gaat met de toch al moeilijke gedachten nog eens extra aan de haal en roept me toe: “Jij het imposter syndroom! Hahahah, je denkt zeker dat je slim bent.” Het is toch om je voor te schamen, zo’n verstand? En toch hoort dit verstand bij mij. Of ik dat nou leuk vind of niet. Gelukkig weet ik tegenwoordig hoe ik dat stemmetje van mijn verstand onschadelijk kan maken. Daar vertel ik je straks meer over. Misschien heb jij er ook wat aan.

Maar even to the point. Ik wilde namelijk vertellen aan welke gedragingen je het bedriegerssyndroom kunt herkennen. Het cognitieve aspect zie je natuurlijk niet, omdat dat vooral in het hoofd rondwaart. Maar betrap je jezelf wel eens op het volgende:

  • jezelf kleiner maken ( ik heb een bedrijfje)
  • je succes bagatellisteren (mijn bedrijfje kan succesvol bestaan doordat mijn man goed verdiend)
  • Je niet profileren/onder de radar blijven
  • Succes vermijden (ik moet eerst nog deze cursus volgen voordat ik goed genoeg ben)

Omarm de bedrieger in jezelf

Heb je jezelf herkent in de beschrijving? Niet gevreesd. Het is een blijk van menselijkheid. Vreneli vertelde namelijk dat wel 2/3 van de vrouwen en 1/3 van de mannen last heeft van de gedachte door de mand te zullen vallen en te worden ontmaskerd als een bedrieger. Dat is best geruststellend, toch?

Natuurlijk snap ik als geen ander dat zulke gedachten je natuurlijk wel flink in de weg kunnen zitten. Als je een beetje op internet rondsurft, vind je al snel een remedie: positief denken! Als je maar lang en overtuigend genoeg tegen jezelf zegt dat je wél goed en succesvol bent, kun je jezelf hersenspoelen met gezonde gedachten. Helaas, weten we al langer dat dat helemaal niet klopt. Wel wordt het ondertussen steeds drukker in je hoofd met al dat verbale verkeer.

Wat voor mij heel goed werkt bij het omgaan met lastige gedachten is defusie. Defusie is een van de vaardigheden binnen ACT die helpt los te komen van je gedachten, zodat ze je minder kunnen raken. Zo heb ik mijn verstand een naam gegeven (Waldor&Statler) en dat helpt mij om het product van mijn verstand wat minder serieus te nemen. Imposter gedachten herken ik daardoor als geroeptoeter van die twee Muppets die toch op alles en iedereen commentaar leveren. Ik onderdruk hun kritiek niet, maar geef ze vaak even de ruimte. Zo draag ik regelmatig een T-shirt met die twee oudjes en zie ik ze elke keer wanneer ik mijn telefoon inschakel. Ik heb een soort verstandshuwelijk met ze gesloten, want ik raak ze toch niet kwijt. Een beetje lief met ze omgaan, werkt voor mij het best.

Sluit je aan bij het gezelschap van doders van draken

Aan het einde van de theatervoorstelling laat Vreneli ons nog een emotioneel fragment zien van Mike Boddé die bij Podium Witteman een ode brengt aan violiste Emmy Verhey. Ook zij kwam in haar carrière regelmatig de grote verslindende draak van de angst tegen: de angst door de mand te vallen en ontmaskerd te worden als bedrieger. Hij gooide haar leven volkomen overhoop, maar ze liet zich niet kennen en pakte haar degen. Zij ging uiteindelijk niet op de loop en heeft de draak (haar verstand) weten te temmen.

Wil jij ook leren hoe je met moeilijke gedachten kunt omgaan? Dan nodig ik jou van harte uit bij het Zwolsche Gezelschap van Doders van Draken. Op 28 mei starten we met de 5-daagse groepstraining Floreer met ACTief zelfleiderschap. Liefdevol begeleid door Marita van Polen (arbeid- & organisatiepsycholoog, ACT-coach) en Anne Renske Jacobsen (POH-GGZ en ACT-coach). Er zijn nog een paar plaatsen vrij, dus meld je snel aan. We zien je graag!Ga terug naar nieuwsoverzicht>>>Please follow and like us:
Top