Home / Blog / Zelfcompassie: Rol de rode loper uit voor jezelf!

Zelfcompassie: Rol de rode loper uit voor jezelf!

Ik ga graag naar de bioscoop. Zo zag ik onlangs de Oscarwinnende feelgoodfilm Greenbook. Een waargebeurd verhaal over de lompe Italiaanse uitsmijter Tony Lip en de gedistingeerde Afro-Amerikaanse concertpianist Don Shirley. Samen maken ze een indrukwekkende reis door de Zuidelijke Verenigde Staten in de tijd van de rassensegregatie. Wanneer Tony op een gegeven moment opmerkt dat hij qua levensstijl zwarter is dan Don Shirley, treft dit de pianist in zijn hart. Gepijnigd roept hij: “Ik word niet geaccepteerd door mijn eigen community en word als mens gehaat door de blanken. Wie ben ik en waar hoor ik bij?”

Wie ben ik?

De pijn van Don Shirley bracht me in gedachten terug bij de vervolgopleiding Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die ik – samen met nog een aantal enthousiastelingen – volg bij Gijs Jansen. We hadden de week ervoor namelijk vol enthousiasme geoefend met de zuil ‘het Zelf’. Dit thema gaat over hoe je jezelf omschrijft, wie je werkelijk bent en hoe je flexibeler kunt omgaan met je zelfbeeld. Zo zie ik mijzelf als een nuchtere, goedlachse, nieuwsgierige en hardwerkende vrouw. Met deze overtuiging heb ik me de afgelopen jaren vereenzelvigd. Dat heeft er onbewust voor gezorgd dat ik allerlei regels voor mezelf heb gecreëerd. Regels die ik vrijwel altijd hoor te volgen. Ik heb mijzelf daarmee als het ware in een rigide keurslijf gegoten en daarin is het af en toe flink zweten kan ik je vertellen. Zo hoor ik interesse te hebben in andere mensen, moet ik goed mijn best doen en afmaken waar ik aan begonnen ben. O ja, ik moet ook optimistisch zijn en moet moeilijke emoties zoals onzekerheid, boosheid en verdriet als het even kan privé houden. Je merkt waarschijnlijk wel dat compassie met mijzelf hierin ver te zoeken is.

Een actiedrama van de koude grond

Een mooie oefening in zelfcompassie is om naar de film van je eigen leven te kijken. Vanuit mijn luie stoel kijk ik thuis naar een Nederlands actiedrama met mijzelf in de hoofdrol. Eerlijk gezegd kijk ik liever naar een romantische comedy, maar die wordt vandaag helaas niet uitgezonden. De film gaat over een ambitieuze jonge vrouw die zich heeft doorontwikkeld van specialistisch verpleegkundige naar arbeid- & organisatiepsycholoog en zelfstandig ondernemer. Uiteindelijk krijgt ze het werk en de vrijheid waar ze altijd van heeft gedroomd en nog zie je haar altijd hard werken. Zo blijft ze leren en zichzelf verder ontwikkelen. Voor een groot deel doet ze dat vanuit een autonome motivatie, maar – en dat vindt de hoofdpersoon moeilijk om toe te geven – deels ook vanuit het gevoel niet goed genoeg te zijn zoals ze is. Als ik vanuit mijn luie stoel naar haar kijk, word ik een beetje verdrietig. Wat doet ze zichzelf toch aan? Dat is toch nergens voor nodig. Ik zou haar zo graag wat meer losheid gunnen.

Na de pauze besluit ik het script te veranderen. Dat kan, wat naast hoofdrolspeler ben ik namelijk ook de regisseur. In de tweede helft van de actiedrama wordt het toch nog een feelgoodfilm. De hoofdrolspeler gaat meer genieten van het leven en leert te vertrouwen op de kennis en ervaring die ze al heeft.

Mijn rode loper

Zelfcompassie gaat over liefdevolle aandacht voor jezelf. Je mag best eens de rode loper voor jezelf uitrollen. Sterker nog, dat is nodig om ervoor te zorgen dat het goed met je blijft gaat. Door alles wat ik heb ervaren in de basis- en vervolgopleiding ACT, weet ik dat het voor mij persoonlijk goed is om minder in de doe-modus te zijn en meer in de zijn-modus te komen. De komende week ga ik daarom voor mijzelf een hoogpolige rode loper uitrollen. Ik ga:

  • (als de zon schijnt) een uur wandelen in de natuur zonder smartphone (op een bankje zitten mag ook)
  • elke dag een half uur te lanterfanten (het hoeft vooral geen nut te hebben)

Wat ga jij de komende week voor jezelf doen?

Meer weten over zelfcompassie?

Ben je door mijn verhaal ook geïnteresseerd geraakt in ACT en zelfcompassie? Op 28 mei starten Anne Renske Jacobsen en ik in Zwolle met een heel gave 5-weekse groepstraining Floreer met ACTief zelfleiderschap. Je gaat leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en meer focus aanbrengt in je werk en je leven. Je gaat daarnaast ervaren hoe je meer ruimte in je hoofd krijgt en meer bewust vanuit acceptatie en eigen waarden kunt leven. Wil je meer weten over deze groepstraining? Kijk dan ook eens op deze pagina en download de folder.

Ga terug naar nieuwsoverzicht>>>

Please follow and like us:
Top