Home / Bodyscan

Bodyscan

Verken je lichaam met de bodyscan

Als je moe bent heb je een korter lontje. Dat is heel menselijk. Bij vermoeidheid ervaar je meer negatieve emoties, zoals machteloosheid, onzekerheid, angst en boosheid. Onze natuurlijke neiging is om te vechten tegen die vervelende gevoelens. We willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Ze zijn immers niet prettig. Maar wist je dat negatieve emoties een belangrijke signaalfunctie hebben? Ze vertellen je dat er iets belangrijks op het spel staat. Dit proberen negatieve emoties je te vertellen:

  • Verdriet: ik ben iets waardevols verloren
  • Eenzaamheid: ik heb behoefte aan verbinding
  • Schaamte: ik vind het belangrijk om geaccepteerd te worden door anderen
  • Boosheid: ik moet mijn grenzen in de gaten houden
  • Angst: ik moet waakzaam zijn voor mijn veiligheid
  • Jaloezie: iets wat een ander kan of heeft, wil ik ook graag hebben
  • Stress: ik overvraag mijzelf en het is beter een stapje terug te doen

Bewust(er) worden van je lichaam met behulp van een bodyscan helpt om die vroegtijdig signalen van vermoeidheid en stress bij jezelf op te merken. Hoe eerder je die opmerkt, hoe eerder je kan achterhalen wat je nodig hebt. Je aandacht naar je lichaam brengen kun je overal en altijd oefenen. Oefen als je even niets te doen hebt, omdat je bijvoorbeeld ergens op staat te wachten. Maar oefen ook als je stress voelt en je aandacht door iets wordt meegezogen. Je komt er dan even los van en ziet de dingen – die net nog zo belangrijk leken – in een ander perspectief.

In deze bodyscan van 15 minuten ga je oefenen met het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Zoek een rustige ruimte op in je huis en ga er lekker voor zitten of liggen.

Download gratis de VGZ Mindfulness coach en kies uit meer dan 70 oefeningen die je in op elk moment van de dag kunt doen. Zowel thuis als op je werk. Oefenen met mindfulness zorgt voor meer balans in je dagelijkse leven.

Doe elke dag een oefening uit de app.

Ga verder naar signaalthermometer

Top