Home / Emotietest

Emotietest

Weet jij hoe het is gesteld met jouw positieve emoties? Door de emotietest in te vullen krijg je meer zicht op hoe vaak en wanneer je plezierige emoties ervaart op een dag.

Klik op onderstaande link en print de positieve emotietest.

Beantwoord de vragenlijst en bepaal in welke mate jij positieve emoties ervaart.

Kom tot rust en herstel

De emoties die in de test staan zijn allemaal zogenaamde positieve emoties. Toch verschillen deze emoties van elkaar qua uitwerking op je lichaam. Globaal kun je stellen dat er twee verschillende typen positieve emoties bestaan:

  • activerende
  • kalmerende

De activerende positieve emoties geven je een prettige energieboost. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de emoties plezier, vreugde, blijheid, trots, nieuwsgierigheid. De kalmerende positieve emoties hebben juist een andere kwaliteit: ze activeren je kalmeringssysteem. Dankbaarheid, kalmte, tevredenheid en vredigheid zijn voorbeelden van kalmerende positieve emoties. Het kalmeringssysteem is van belang voor herstel. Wanneer dit systeem wordt geactiveerd komen de hormonen endorfine en oxytocine vrij, waardoor de stresshormonen cortisol en adrenaline verminderen. Behalve tot herstel van vermoeidheid op de korte termijn, zorgt dit op de langere termijn ervoor dat je reserves opbouwt.

Ga verder naar relaties koesteren

Top