Home / Flow-ervaringen

Flow-ervaringen

Flow is een mentale ervaring waarbij je je heel prettig voelt en helemaal opgaat in je bezigheid. Je vergeet alles om je heen en het lijkt alsof er geen tijd bestaat. Flow-ervaringen geven veel energie en vergroten je werkgeluk. Ze zijn dan ook intrinsiek motiverend.

Hoe kun je meer flow ervaren?

Je kunt meer flow-ervaringen creëren door:

  • iets te doen wat energie geeft.
  • je eigen doelen helder voor ogen houden en niet die van een ander te volgen.
  • uitdagende activiteiten te doen waarvan je weet dat je ze (net) aankunt (Je flow zone ligt tussen routine en spanning in).
  • ervoor te zorgen dat je je goed kunt concentreren en niet gestoord wordt.

Flow ervaren lukt meestal in die momenten waarin je een uitdaging aangaat waarbij je je moet inspannen en je (al) je vaardigheden nodig hebt. Heb je van dat soort momenten? In je werk? Thuis?

Bij welke activiteiten heb jij weleens flow ervaren? Probeer er vijf te benoemen.

Sterke kanten

Flow ervaar je dus als je zo opgaat in wat je doet, dat de tijd voor even stil lijkt te staan. Je sterke kanten kunnen helpen om gemakkelijker in een flow te raken. Sterke kanten zijn positieve karaktereigenschappen die we allemaal in ons hebben. Het is iets waar je goed in bent én waar je energie van krijgt. Als jij bijvoorbeeld heel creatief bent, vind je misschien flow in het maken mooie reclamefolders of het bedenken van originele oplossingen voor een probleem. Is vriendelijkheid een van je sterke kanten, dan kun je flow ervaren door een ander te helpen. Ken jij je sterke kanten al?

Klik op onderstaande link en print het werkblad sterke kanten

Knip alle 24 sterke kanten kaartjes uit.

Ontdek jouw sterke kanten

Klik op onderstaande link en print het werkblad Realise 2

Op het Realise 2 werkblad zie je vier gekleurde vakken. Vlakken I en II aan de rechterkant zijn de gerealiseerde sterke kanten. Vlakken III en IV de potentieel sterke kanten. Verder zie je dat er onderscheid wordt gemaakt tussen energiegevers (I en III) en energievreters (II en IV).

In deze oefening verdeel je de 24 uitgeknipte sterke kanten kaartjes over de vier categorieën op het werkblad. Leg alle sterke kanten kaartjes op tafel. Neem ‘één voor één de kaartjes door en leg ze bij de categorie waar die voor jou in past.

Gebruik je sterke kanten in je werk

  1. Kies een taak in het werk waarmee je de komende week aan de slag moet. Dat kan heel specifiek zijn (een mail sturen naar een klant) of juist algemeen (klantcontact afhandelen).
  2. Kies 5 sterke kanten uit categorie I (gerealiseerde sterke kanten) en/of III (ongerealiseerde sterke kanten) uit.
  3. Brainstorm voor elke kaart hoe je die sterke kant kunt gebruiken voor de gekozen taak. Visualiseer het: wat doe je? Welke mindset en houding heb je er bij? Wat merken anderen aan je? Wat voor een gevoel geeft het gebruik van die sterke kant?
  4. Experimenteer! Ga aan de slag en kijk hoe het werkt. Vraag je vervolgens af wat al gewerkt heeft en hoe je een volgende stap kunt zetten.

Steeneveld, M. & Van den Berg, A. Sterke kanten: het kaartspel

Ga naar positief piekeren

Top