Home / Grip op je gedachten

Grip op je gedachten

Op stressvolle momenten in je werk raak je soms overspoeld door lastige gedachten en gevoelens. Je staat dan niet meer in contact met het hier en nu en verliest de grip op je gedachten. Voor je het weet maakt je verstand de situatie nog erger door tegen je te zeggen dat je een domkop bent en dat anderen veel beter met stress kunnen omgaan. Op zulke momenten is het wenselijk om het gevoel van controle terug te krijgen, zodat je niet onnodig energie verliest aan al die doemgedachten. Maar hoe doe je dat? We hebben immers geen controle over wat we denken.

Je anker uitgooien

Het gevoel van controle terugkrijgen doe je door je aandacht te richten op datgene waar je het meeste grip op hebt wanneer er moeilijke gedachten en gevoelens zijn: je fysieke acties.

Deze oefening bestaat uit drie stappen die je telkens kunt herhalen:

  1. Erkennen van je innerlijke ervaring
  2. Terugkomen in je lichaam
  3. Verbinden met de omgeving

Erkennen van je innerlijke ervaring

Merk op welke gedachten, gevoelens, emoties, herinneringen, sensaties en opwellingen er zijn. Waar in je lichaam ervaar je dit? Probeer ze vervolgens in woorden te vangen, zoals: ‘Hier is onzekerheid’, ‘Ik merk piekergedachten op’, Ik ervaar een opgejaagd gevoel’

Terugkomen in je lichaam

Richt je aandacht op je fysieke acties. Beweeg, rek en strek, verander van houding, ga rechtop zitten, ga staan, loop, verander je ademhaling, recht je ruggengraat, druk je voeten op de grond, enzovoort.

Verbinden met de omgeving

Breid je bewustzijn uit en merk drie dingen op die je hoort. Richt je aandacht vervolgens op drie dingen die je kunt zien, gevolgd door drie dingen die je kunt ruiken.

Harris, R. (2020). ACT in de praktijk. Hogrefe

Oefening baart kunst

De ankeroefening kun je op elk moment van de dag doen. Telkens wanneer je merkt dat je verstrikt raakt in je gedachten of wanneer je merkt dat je niet betrokken bent bij wat je doet, gooi dan je anker uit. Maak er op zulke momenten een 10-seconden versie van: erken je gedachten en gevoelens die je aandacht hebben gevangen, kom dan terug in je lichaam en neem de controle weer over door je te richten op wat je aan het doen bent.

Als je het anker uitgooien goed onder de knie hebt in de gemakkelijke situaties, dan kun je de oefening verder uitbreiden. Oefen het eens in een stressvolle situatie op het werk. Het kan je helpen om te zakken op je signaalthermometer en weer in balans te komen.

Ga naar mijn herstelplan

Top