Home / Teamworkshop van werkdruk naar werkplezier

Teamworkshop van werkdruk naar werkplezier

Werkdruk is een serieus probleem en zorgt voor veel narigheid: werkstress, burnout. Maar onderschat ook niet de kracht van negatieve emoties die met werkdruk gepaard gaan. Wanneer je in een omgeving zit waar mensen niet lekker in hun vel zitten, ga je dat zelf ook aan den lijve ervaren. Emoties werken namelijk heel besmettelijk. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Organisatieadviesbureau Mongibello biedt een workshop ‘van werkdruk naar werkplezier’ voor teams die zich (weer) gelukkiger willen voelen in en met hun werk door het versterken van hun persoonlijk leiderschap. Het betreft een workshop van een dagdeel. Het doel is leren te focussen op datgene wat energie geeft in het werk, waar je meer van wilt en waar je ook daadwerkelijk invloed op hebt. Aan het einde van de workshop heeft het team zicht op hoe zij hun energiebronnen kunnen laten groeien en weten ze wat hun eerste stap is die ze gaan zetten.

Hoe bevlogen zijn jouw medewerkers?

Tussen de 15-20% van de medewerkers in Nederland voelt zich werkelijk bevlogen in het werk. Zij zijn enthousiast over hun werk, willen zichzelf blijven ontwikkelen, steken energie in innovatie en het helpen van collega’s. Dat is fijn voor de medewerker zelf, maar zeker ook voor de organisatie. Bevlogen medewerkers ervaren meer positieve emoties waardoor de gemiddelde productiviteit 20% hoger ligt. Daarnaast verzuimen zij gemiddeld 35% minder. Echter, de overgrote meerderheid (60-70%) van alle Nederlandse werkenden is ‘gewoon’ tevreden met hun werk. Ze bruisen niet van energie en zijn qua emoties wat gematigder, maar zijn bovenal loyaal naar de werkgever. Hoe gaaf zou het niet zijn als je deze groep loyale werknemers kunt helpen zich (weer) lekkerder en actiever te voelen in het werk en het innerlijk vuurtje kunt helpen ontvlammen. Dat kan door je aandacht te richten op energiebronnen in het werk en deze te helpen toenemen.

Wat zijn energiebronnen?

Energiebronnen in het werk zijn enorm belangrijk om plezierig en gezond te werken en werken als een goede buffer tegen werkdruk. Voldoende energiebronnen in het werk zorgen voor meer bevlogenheid. Ze zorgen ervoor je tijdens je werk lekker in je vel zit, goed kunt presteren en aan het einde van de dag niet volledig uitgeput naar huis gaat. Energiebronnen zijn feitelijk al die aspecten in je werkomgeving die jou helpen je doelen te bereiken en werkstress te verminderen.

Samen sta je sterk

teambuildingJe kunt natuurlijk in je eentje op zoek gaan naar jouw energiebronnen, maar het is zoveel krachtiger (én leuker) om dat met je directe collega’s te doen. Samen ervoor zorgen dat jullie gedeelde energiebronnen gaan groeien maakt dat je je zoveel sterker gaat voelen. Dat straal je uit en dat werkt ook nog eens heel stimulerend.

Zo werkt het

In de workshop leer je als team stap-voor-stap wat jullie energiebronnen zijn en met welke jullie als team echt wat willen én kunnen. Daarnaast leer je wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat deze energiebronnen gaan groeien. Dat doen we niet door uitsluitend te proberen de belemmeringen – waar we vaak maar beperkte invloed op hebben – weg te nemen, maar juist door ons te focussen op datgene waar onze positieve energie zit. In de workshop gaan we aan de slag met verschillende opdrachten uit de positieve psychologie waarin de nadruk ligt op sterke punten. Je motiveert jezelf en elkaar door je te richten op wat je echt wilt én kunt. Je gaat daardoor ervaren dat het echt mogelijk is om met kleine stapjes je werkomgeving in positieve zin te veranderen. En daar wil en krijg je dan steeds meer van!

Wat levert het op?

Aan het einde van de workshop heb je een overzicht van de belangrijkste energiebronnen van het team. Maar dat is niet het enige. Ook weet je welke stapjes je kunt zetten om die energiebronnen te laten toenemen.

Wetenschappelijke onderbouwing

De teamworkshop ‘van werkdruk naar werkplezier’ is gebaseerd op het meest toegepaste werkstressmodel van Nederland: het Job Demands-Resources model.

Ik wil meer weten over de training
Top